Αυτή η ημέρα έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η μάστιγα στις κοινότητες και τους ανθρώπους που επηρεάζει. Η παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών έχει λάβει σημαντικές διαστάσεις, ιδίως σε περιοχές που έχουν πληγεί από ένοπλες συγκρούσεις ή φυσικές καταστροφές.
Ως εκ τούτου, η UNESCO εργάζεται ακατάπαυστα για να ενισχύσει την εφαρμογή της Σύμβασης του 1970, την ανάπτυξη πρότυπων διατάξεων για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης, την αναθεώρηση του Κώδικα Δεοντολογίας για τους Αντιπροσώπους Πολιτιστικής Περιουσίας, την έναρξη ενός πολυετούς προγράμματος ανάπτυξης ικανοτήτων για τα αφρικανικά κράτη και την προώθηση διεθνούς διαλόγου για την επιστροφή και την αποκατάστασή τους.
Από την άποψη αυτή, σε λίγες εβδομάδες, χάρη στην υποστήριξη του Βασιλείου της Σουηδίας, δύο εργαστήρια στην Κεντρική και Ανατολική Αφρική θα συγκεντρώσουν σχεδόν εκατό επαγγελματίες των μουσείων και της επιβολής του νόμου για να τους παράσχουν τα απαραίτητα εργαλεία και δεξιότητες στους τομείς της την προληπτική διατήρηση και την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης.
Στην Παγκόσμια Διάσκεψη της UNESCO για τις Πολιτιστικές Πολιτικές και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη – MONDIACULT 2022 – 150 κράτη δεσμεύτηκαν να εντείνουν την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών διασφαλίζοντας την αποτελεσματική εφαρμογή της Σύμβασης της UNESCO του 1970 και ενισχύοντας τη διεθνή συνεργασία. Κάλεσαν επίσης για έναν ανοιχτό και χωρίς αποκλεισμούς διεθνή διάλογο για την επιστροφή και την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους.
Η Διακήρυξη MONDIACULT 2022 παρέχει έναν σαφή οδικό χάρτη που απαιτεί ενισχυμένη διεθνή συνεργασία σε όλους τους εμπλεκόμενους εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της INTERPOL, του Παγκόσμιου Οργανισμού Τελωνείων (WCO), του UNIDROIT, του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) και του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), καθώς και την αγορά τέχνης.
Επειδή δεν υπάρχει προσφορά χωρίς ζήτηση, στρεφόμαστε και στην αγορά της τέχνης, με την οποία αυξήσαμε φέτος τις ανταλλαγές μας, ώστε οι έμποροι πολιτιστικών αγαθών να βελτιώσουν τις επαγγελματικές τους πρακτικές. Ας θυμηθούμε τη Διακήρυξη MONDIACULT 2022, που εγκρίθηκε από 150 κράτη τον περασμένο Σεπτέμβριο, η οποία καλεί τους φορείς της αγοράς τέχνης να αποτρέψουν την απόκτηση αντικειμένων χωρίς αποδεδειγμένη προέλευση.
Audrey Azoulay
Γενικός Διευθυντής της UNESCO
Στο πλαίσιο αυτό, η UNESCO διοργάνωσε την 9η Ιουνίου 2022, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, διεθνές συνέδριο για να συζητηθούν οι προοπτικές ενίσχυσης της διαπεριφερειακής και διεπιστημονικής συνεργασίας. Επιπλέον, στις 22 και 23 Νοεμβρίου 2022, η κυβέρνηση του Περού, σε συνεργασία με την UNESCO, θα διοργανώσει τη δεύτερη έκδοση του Φόρουμ του Κούσκο με τίτλο «Προς την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας για την προστασία, την επιστροφή και την αποκατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς σύμφωνα με τη Σύμβαση του 1970». . Αυτό το συνέδριο θα εξετάσει, μεταξύ άλλων, τις προκλήσεις της ευαισθητοποίησης και της διεθνούς συνεργασίας για τη διευκόλυνση της επιστροφής και της επιστροφής πολιτιστικών αγαθών, καθώς και τον ρόλο της αγοράς τέχνης στην ενίσχυση της δέουσας επιμέλειας.
Χαιρετίζουμε την επικύρωση από το Τουρκμενιστάν και το Μαλάουι το 2022 της Σύμβασης του 1970 για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, ενώ καλούμε τα άλλα 50 κράτη μέλη που δεν έχουν ακόμη υπογράψει να κάνουν το ίδιο. Η αποτελεσματική εφαρμογή της Σύμβασης της UNESCO του 1970 εξαρτάται επίσης από την καθολικότητά της.