Οι Έδρες της UNESCO και τα δίκτυα Εδρών UNITWIN (Αδελφοποίηση και Δικτύωση Πανεπιστημίων της UNESCO) βοηθούν τα κράτη μέλη της UNESCO να εκπληρώσουν τη δέσμευσή τους στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Sustainable Development Goals (SDGs)) τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Οι Έδρες UNESCO και τα προγράμματα UNITWIN ευθυγραμμίζονται με τους SDG's στην ερευνητική και διδακτική τους ατζέντα ή ακόμη και οι SDG's αποτελούν πλέον σε πολλές περιπτώσεις τον πυρήνα του έργου τους.
Από την εφαρμογή τους το 2015, οι SDG's έχουν θέσει μια πρόκληση σε πολλά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (HE) που φιλοξενούν Έδρες της UNESCO και Δίκτυα UNITWIN. Αυτή η «πρόκληση» οδήγησε πολλά Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης να επανεξετάσουν τις δηλώσεις αποστολής τους και να (επαν)εστιάσουν τις προσπάθειές τους στην αντιμετώπιση κρίσιμων παγκόσμιων προκλήσεων - όχι μόνο στις χώρες καταγωγής/έδρας τους αλλά και παγκοσμίως. Πέρα από τις δραστηριότητες των εδρών της UNESCO και των Δικτύων UNITWIN, πολλά Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης έχουν επικεντρώσει εκ νέου τις δραστηριότητές τους προς την προώθηση ενός ζωντανού και ενεργού δικτύου δραστηριοτήτων συμβάλλοντας στην πολύ σημαντική ατζέντα των SDG's.
Ως ένα από τα πλέον σημαντικά προγράμματα της UNESCO, οι Έδρες της UNESCO και τα Δίκτυα UNITWIN διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην προώθηση της διεθνούς συνεργασίας και δικτύωσης για την ενίσχυση του δυναμικού των κρατών μελών μέσω της ανταλλαγής γνώσεων και του συντονισμού των δράσεων. Οι Έδρες της UNESCO και τα Δίκτυα UNITWIN δραστηριοποιούμενα σε ευρύτατο φάσμα πεδίων όπως των κοινωνικών και υγειονομικών προκλήσεων ή της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς, συνεισφέρουν στην προώθηση και στην εξασφάλιση της αειφόρου ανάπτυξης και συμβάλουν αποφασιστικά στην εκπλήρωση των περισσότερων από τους δέκα επτά Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των ΗΕ (SDG's) συνδιαμορφώνοντας κυβερνητικές πολιτικές.