Το πρόγραμμα εδρών UNITWIN/UNESCO («αδελφοποίηση πανεπιστημίων και δικτύωση»), το οποίο ξεκίνησε το 1992, στο οποίο συμμετέχουν περισσότερα από 850 ιδρύματα σε 117 χώρες, προωθεί τη διεθνή διαπανεπιστημιακή συνεργασία και δικτύωση για την ενίσχυση των θεσμικών δυνατοτήτων μέσω της ανταλλαγής γνώσεων και της συλλογικής εργασίας. Το πρόγραμμα υποστηρίζει τη δημιουργία εδρών της UNESCO και Δικτύων UNITWIN σε βασικούς τομείς προτεραιότητας που σχετίζονται με τους τομείς αρμοδιοτήτων της UNESCO – δηλαδή στην εκπαίδευση, τις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες, τον πολιτισμό και την επικοινωνία.
Μέσω αυτού του δικτύου, ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έρευνας σε όλο τον κόσμο συγκεντρώνουν τους πόρους τους, ανθρώπινους και υλικούς, για να αντιμετωπίσουν πιεστικές προκλήσεις και να συμβάλουν στην ανάπτυξη των κοινωνιών τους. Σε πολλές περιπτώσεις, τα δίκτυα και οι έδρες χρησιμεύουν ως δεξαμενές σκέψης και ως γέφυρες μεταξύ του ακαδημαϊκού κόσμου, της κοινωνίας των πολιτών, των τοπικών κοινοτήτων, της έρευνας και της χάραξης πολιτικής. Έχουν αποδειχθεί χρήσιμα για την ενημέρωση των πολιτικών αποφάσεων, τη θέσπιση νέων διδακτικών πρωτοβουλιών, τη δημιουργία καινοτομίας μέσω της έρευνας και τη συμβολή στον εμπλουτισμό των υφιστάμενων πανεπιστημιακών προγραμμάτων, ενώ προάγουν την πολιτιστική πολυμορφία. Σε τομείς χωρίς τεχνογνωσία, οι έδρες και τα δίκτυα έχουν εξελιχθεί σε πόλους αριστείας και καινοτομίας σε περιφερειακό ή υποπεριφερειακό επίπεδο. Συμβάλλουν επίσης στην ενίσχυση της συνεργασίας Βορρά-Νότου-Νότου.
Η έδρα TCHER είναι από τον Δεκέμβριο του 2021 μέλος του δικτύου UNITWIN «Τουρισμός, Πολιτισμός, Ανάπτυξη», το οποίο περιλαμβάνει 30 πανεπιστήμια σε 26 χώρες.