Νέα και Σχόλια

Η Έδρα UNESCO του Ιονίου Πανεπιστημίου στην 42η Γενική Διάσκεψη της UNESCO - Ένας απολογισμός

ShareThis
Δημοσίευση: 25-11-2023 17:35 | Προβολές: 3562
en  pdf.png  42UNESCOGC_CULTUREcom_Synopsi
Mέγεθος: 313.44 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF
en  pdf.png  42UNESCOGC_SHScom_Synopsi
Mέγεθος: 306.85 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF
en  pdf.png  UNESCO General Conference FAQ
Mέγεθος: 407.09 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF
en  pdf.png  MONDIACULT Διακήρυξη- Mexico City 2023
Mέγεθος: 242.3 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF
image

"The 42nd session of UNESCO General Conference represented a showcase to the world of what multilateralism in action means."
Audrey Azoulay, Γενική Διευθύντρια της UNESCO

Η Συνδιάσκεψη

Τα κράτη μέλη ενέκριναν τη σύσταση για την εκπαίδευση για την ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η Σύσταση είναι το μόνο διεθνές νομικό κείμενο που εστιάζει αποκλειστικά στον ρόλο της εκπαίδευσης στην οικοδόμηση κοινωνιών όπου οι εκπαιδευόμενοι μπορούν να ζήσουν μια ζωή αξιοπρεπή, με καλή υγεία και χωρίς βία. Το κείμενο ενημερώνει τη Σύσταση "1974" που πριν από σχεδόν 50 χρόνια ένωσε τα κράτη μέλη στην ανάδειξη της εκπαίδευσης ως βασικού μοχλού της ειρήνης και της διεθνούς κατανόησης. Τα τελευταία δύο χρόνια, η UNESCO αναθεωρεί αυτό το οραματικό εργαλείο για να διασφαλίσει την ανταπόκρισή του στις μεγαλύτερες προκλήσεις του σήμερα και τα μελλοντικά σοκ.

Έχουν επίσης υποβληθεί προτάσεις για την επικοινωνία και την πληροφόρηση στην ψηφιακή εποχή προσαρμοσμένες στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Τα κράτη μέλη αποφάσισαν να ξεκινήσουν την προκαταρκτική μελέτη σχετικά με τις τεχνικές και νομικές πτυχές που σχετίζονται με τη σκοπιμότητα ενός εργαλείου καθορισμού προτύπων σχετικά με την ηθική των νευροτεχνολογιών - δίνοντας στην UNESCO σαφή εντολή να εκπονήσει ένα τέτοιο μηχανισμό καθορισμού προτύπων για το θέμα αυτό.

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, η Γενική Διευθύντρια υπογράμμισε ότι το έργο της UNESCO για το νερό, τη βιόσφαιρα και τους ωκεανούς έχει παγιωθεί και ότι έχουν προταθεί πολλές άλλες πρωτοβουλίες για την ανοικοδόμηση της σχέσης της με τη φύση. Επιτρέποντας την έναρξη της νέας πύλης βιοποικιλότητας, η οποία συγκεντρώνει δεδομένα από περισσότερες από 2000 τοποθεσίες που έχουν χαρακτηριστεί από την UNESCO, συμπεριλαμβανομένων τοποθεσιών Παγκόσμιας Κληρονομιάς, γεωπάρκων και αποθεμάτων βιόσφαιρας, υποστηρίζει τα κράτη μέλη στην επίτευξη των διεθνώς συμφωνηθέντων στόχων για τη βιοποικιλότητα.

Κατά την 42η σύνοδο της Γενικής Διάσκεψης της UNESCO, τα 194 κράτη μέλη ενέκριναν μια ιστορική αύξηση του προϋπολογισμού του Οργανισμού (+25%), όπως πρότεινε η Γενική Διευθύντρια Audrey Azoulay. Μέσω αυτής της χρηματοδότησης, η UNESCO θα ενισχύσει σημαντικά τις δράσεις της υπέρ της εκπαίδευσης, της επιστήμης, του πολιτισμού και της ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο. Συνάφθηκαν επίσης σημαντικές συμφωνίες, ιδίως για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τη δημιουργία ενός παγκόσμιου δεοντολογικού πλαισίου για τις νευροεπιστήμες.

Η παρουσία της Έδρας

Ο πιο σημαντικός τομέας εργασίας ήταν αναμφισβήτητα, οι Επιτροπές Πολιτισμού και Κοινωνικών Επιστημών στις οποίες δραστηριοποιήθηκε η Έδρα UNESCO του Ιονίου Πανεπιστημίου, κάνοντας επαφές με εθνικούς αντιπροσώπους συμπεριλαμβανομένου του νέου Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στην UNESCO, κου Γ. Κουμουτσάκου. Συμμετείχε στη διαβούλευση ανταλάσσοντας απόψεις και κείμενα με εκπροσώπους χωρών της Ν. Αμερικής, της Αφρικής και της Ευρώπης στα ζητήματα καταπολέμησης του παράνομου εμπορίου αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, την ανεύρεση και την ανάκτηση τους και για μία εργαλειοθήκη για την προστασία της άϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

                                                                                                                                   

Ο κος Γιώργος Κουμουτσάκος νέος Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στην UNESCO

Η ελληνική αντιπροσωπεία δεν παρουσίασε πρωτοβουλίες στο πλαίσιο τόσο της Επιτροπής Πολιτισμού όσο και της Επιτροπής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών. Υπερψήφισε ή υποστήριξε τις πρωτοβουλίες διαφόρων χωρών: ενδεικτικά της πρότασης της Πολωνίας (κατατεθείσα ήδη από την 18η Συνεδρίαση της Διακυβερνητικής Επιτροπής της Σύμβασης του 2003) για την ανακήρυξη της 17ης Οκτωβρίου ως "Ημέρας της Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς" και των τροποποιήσεων της Νικαράγουα και του Περού (με υποστήριξη της Βραζιλίας, Χιλής, Ιράν, Ν. Αφρικής, Κίνας, Αιγύπτου, Ολλανδίας, Παραγουάης, Τουρκίας και Ουγκάντα) σε ψήφισμα σχετικά με τον ρόλο των μουσείων στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου και την ανάκτηση των πολιτιστικών αγαθών σύμφωνα με την διακήρυξη της MONDIACULT του 2022. Κατατέθηκε μία γενικού περιεχομένου δήλωση στο θέμα που αφορούσε στη εφαρμογή της Σύστασης του 1980 σχετικά με τη θέση των καλλιτεχνών, ένας τομέας που χαράκτηρίζεται ήδη από περιορισμένες εθνικές επιδόσεις. Η Ελληνική Αντιπροσωπεία στην κεντρική δήλωσή της στην Επιτροπή Πολιτισμού επικεντρώθηκε αποκλειστικά στην αποφασιστικότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει την απειλή που συνιστά η κλιματική αλλαγή στην Πολιτιστική Κληρονομιά στο πλαίσιο της "Εθνικής Στρατηγικής για την Κλιματική Αλλαγή", χωρίς αναφορά σε κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο δράσης και στον βαθμό της μέχρι σήμερα υλοποίησής του. Δεν υπήρξε αναφορά σε ζητήματα επιστροφής αρχαιοτήτων ή έργων τέχνης όπως και σε ζητήματα που σχετίζονται με τον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Συνολικά διαπιστώθηκε μία παντελής έλλειψη προσυνενόησης μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ για θέματα κοινού ενδιαφέροντος κατά τη διαδικασία στο πλαίσιο των Επιτροπών. Η 42η Γενική Συνδιάσκεψη της UNESCO κατέστησε σαφή την επείγουσα αναγκαιότητα του ενεργού ρόλου που καλούνται να εκπληρώσουν οι Έδρες της UNESCO των Ελληνικών Πανεπιστημίων στην επεξεργασία και πρόταση πολιτικών στο πλαίσιο της χάραξης και υποστήριξης μίας εθνικής πολιτικής στους τομείς αρμοδιοτήτων τους, καθώς και της εθνικής παρουσίας στο πλαίσιο της UNESCO, ανάλογης με το παγκόσμιο ειδικό βάρος της χώρας στον πολιτισμό και  την εκπαίδευση. Η τοποθέτηση του κου Γ. Κουμουτσάκου στη θέση του Μονίμου Αντιπροσώπου της Ελλάδος στον Οργανισμό θα δώσει την αναγκαία ποιοτική αναβάθμιση και ώθηση στην εθνική εκπροσώπηση σε ένα τόσο κρίσιμο τομέα όπως αυτός των διεθνών σχέσεων και της διεθνούς πολιτιστικής πολιτικής και διπλωματίας. 

 

Περισσότερες φωτογραφίες από την 42η Γενική Συνδιάσκεψη της UNESCO

 


Επιστροφή
Σχετικά Νέα
<< <
Νοέμβριος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Σήμερα, Πέμπτη 21-11-2024
Δεν βρέθηκαν εγγραφές για αυτήν την ημέρα
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας