Η Έδρα
Social Media

Χρονικό

Η Διεύθυνση Ανώτατης Εκπαίδευσης της UNESCO ενέκρινε στις 29 Ιουνίου 2021 την απονομή της Έδρας UNESCO “για τις απειλές κατά της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και των σχετικών με αυτήν δραστηριοτήτων στον καθηγητή Σταύρο Κάτσιο (Chair holder) του Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας (ΤΞΓΜΔ) και διευθυντή του Εργαστηρίου Γεωπολιτισμικών Αναλύσεων (GeoLab), στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Η εγκριθείσα Έδρα UNESCO είναι η πρώτη στη Δυτική Ελλάδα και στα Ιόνια Νησιά και η μοναδική Έδρα σε Ελληνικό Πανεπιστήμιο με αντικείμενο την Πολιτιστική Κληρονομιά. Το γεγονός αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την Κέρκυρα ως πόλη εγγεγραμμένη στον κατάλογο της παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η Έδρα αφορά στην μελέτη και ανάλυση, στην έρευνα και διδασκαλία (σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό-διδακτορικό επίπεδο και δια βίου μάθησης) κάθε είδους απειλών (όπως περιβαλλοντικών, οικονομικών, εγκληματικών, αμυντικού και πολιτικού χαρακτήρα, τεχνολογικών, εγκληματικών, τρομοκρατικών απειλών κοκ.) για την Πολιτιστική Κληρονομιά και για κάθε σχετική με αυτή δραστηριότητα (όπως λχ απειλές για τις υποδομές, τις συγκοινωνίες, τον τουρισμό κοκ). Φορέας υλοποίησης της δράσης της Έδρας UNESCO είναι το Εργαστήριο Γεωπολιτισμικών Αναλύσεων (GeoLab) του ΤΞΓΜΔ. Πέραν του προσωπικού του Εργαστηρίου, η Έδρα στελεχώνεται από διεθνή διεπιστημονική ομάδα καθηγητών και ερευνητών.

 

Η Απόφαση

Η απόφαση απονομής της Έδρας έλαβε υπόψη την διεθνή μοναδικότητα του αντικειμένου της Έδρας, την αρτιότητα του φακέλου που κατέθηκε, τη διεθνή παρουσία και το πρωτότυπο ερευνητικό και διδακτικό έργο του Εργαστηρίου Γεωπολιτισμικών Αναλύσεων (GeoLab), την πολυσυλλεκτικότητα και τη δικτύωση της ερευνητικής ομάδας, και το ακαδημαϊκό προφίλ του ΤΞΓΜΔ και του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Σημαντικό ρόλο στην επιτυχή έκβαση έπαιξαν οι φορείς της Κέρκυρας (ενδεικτικά μόνον ΟΛΚΕ και Μουσείο Ασιατικής Τέχνης) αλλά και του εξωτερικού που εκδήλωσαν την πρόθεση έμπρακτης υποστήριξης της Έδρας, καθώς και η αμέριστη υποστήριξη της διοίκησης του Ιονίου Πανεπιστημίου και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO.

 

Οι Έδρες UNESCO

Οι έδρες UNESCO λειτουργούν στο πλαίσιο του προγράμματος UNITWIN UNESCO Chairs ως αυτοδύναμες ερευνητικές και διδακτικές μονάδες των πανεπιστημίων και ως δεξαμενές σκέψης (think tanks).

Το UNITWIN είναι συντομογραφία για το Πρόγραμμα Αδελφοποίησης και Δικτύωσης Πανεπιστημίων (University Twinning). Οι Έδρες UNESCO και τα παγκόσμια δίκτυα τους δημιουργούν συστηματικά δεσμούς μεταξύ της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, της κοινωνίας των πολιτών, των τοπικών κοινωνιών και των κέντρων δημιουργίας πολιτικής και λήψης αποφάσεων εξελισσόμενες σε τροφοδότες αριστείας και επινοητικότητας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Αναπτύχθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο για την προώθηση της έρευνας, μελέτης και διδασκαλίας στους τομείς ενδιαφέροντος της UNESCO και λειτουργούν ως φορείς διάδοσης και εκτέλεσης του έργου της. Μέσω της επιχειρησιακής συνεργασίας και του διαπολιτισμικού διαλόγου συμβάλλουν αποφασιστικά στην εφαρμογή του προγράμματος της UNESCO.

 

Ενημέρωση: 18-07-2022
<< <
Φεβρουάριος 2023
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Σήμερα, Παρασκευή 03-02-2023
Δεν βρέθηκαν εγγραφές για αυτήν την ημέρα
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας