Το Ελληνικό Εθνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Λαϊκών Φεστιβάλ και Λαϊκών Τεχνών (CIOFF®) εταίρου της UNESCO, το Ιόνιο Παν/μιο και ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Σινιών-μέλος του CIOFF® -διοργάνωσαν πολιτιστική διημερίδα, στις 19 και 20 Νοεμβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο της Ι.Μ. Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων.
Η πολιτιστική διημερίδα εντάσσεται στις προ-φεστιβαλικές εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ CIOFF® Μεσογειακών Πολιτισμών, που θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα 6-10 Σεπτεμβρίου 2023. Θα συμμετέχουν 16 χώρες της Μεσογείου, μέλη του παγκόσμιου CIOFF®, όπου θα παρουσιάσουν τις παραδοσιακές μουσικές, τους χορούς και το εθνικό τους ρεπερτόριο, με παραδοσιακές φορεσιές και με τη συνοδεία εθνικών μουσικών οργάνων.
Στις κεντρικές δράσεις της διημερίδας περιλαμβάνονταν επιστημονική στρογγυλή τράπεζα (20 Νοεμβρίου, 10.30 π.μ., ανοιχτή για το κοινό και τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους), με θέμα: «Τα φολκλορικά φεστιβάλ και η προβολή της πολιτισμικής κληρονομιάς μέσα απ’ αυτά».
Προσκεκλημένοι ομιλητές της στρογγυλής τράπεζας ήταν η κα Παναγιώτα Ανδριανοπούλου, Εθνολόγος-Λαογράφος, Προϊσταμένη Τμήματος Συλλογών, Έρευνας και Τεκμηρίωσης Λαϊκής Τέχνης/Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού-ΥΠΠΟΑ, η κα Ρενάτα Δαλιανούδη, Μουσικολόγος και Δρ Εθνομουσικολογίας, Αν. Καθηγήτρια στο Τμ. Τεχνών Ήχου & Εικόνας και Εκπρόσωπος του Ιονίου Παν/μίου για το Φεστιβάλ Μεσογειακών Πολιτισμών 2023, ο κ. Σταύρος Κάτσιος, Καθηγητής στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Παν/μίου, κάτοχος της έδρας UNESCO και ο κ. Enrih Merdic, Καθηγητής Πανεπιστημίου Osijek, Αντιπρόεδρος Τομέα CIOFF® Νότιας Ευρώπης, Πρόεδρος CIOFF® Κροατίας, χοροδιδάσκαλος και χορογράφος. Διερμηνείς ήταν φοιτήτριες της κατεύθυνσης Διερμηνείας του Τμήματος Ξενων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Παν/μίου.
Το θέμα της εισήγησης του καθηγητή Σταύρου Κάτσιου ήταν "Το φολκλορικό φεστιβάλ ως εργαλειοθήκη προστασίας Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς"