Νέα & MME

Συμμετοχή της Έδρας UNESCO για τις Απειλές κατά της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Corfu Literary Festival 2023

ShareThis
Δημοσίευση: 21-10-2023 23:33 | Προβολές: 1242
image

Συζητώντας για τις Αρχαιότητες και για μία προσέγγιση προοπτικής για τη σχέση της Ανθρωπότητας με τον Κόσμο

Η Έδρα της UNESCO για τις απειλές για την πολιτιστική κληρονομιά συνδιοργάνωσε στις 23 Σεπτεμβρίου 2023 στο πλαίσιο του ετήσιου αγγλόφωνου Λογοτεχνικού Φεστιβάλ Κέρκυρας (Corfu Literary Festival) στο Ιόνιο Ακαδημία στην Κέρκυρα μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση:

Το κεντρικό θέμα του πρώτου μέρους περιστράφηκε γύρω από ένα ερώτημα που απασχολεί την ανθρωπότητα διαχρονικά: "Γιατί ορισμένα αρχαία αντικείμενα και θησαυροί συνεχίζουν να έχουν τέτοια απήχηση σε εμάς; Σε μια εποχή όπου το παρελθόν έρχεται συχνά σε σύγκρουση με το παρόν, ποια σύμβολα της αρχαιότητας θεωρούμε ιερά και ποια –αν υπάρχουν– θα μπορούσαμε να  επαναξιολογήσουμε;" Το πανελ προκάλεσε η Δρ. Bettany Hughes, φημισμένη ιστορικός, αρχαιολόγος, ραδιοτηλεοπτικός παρουσιαστής και συγγραφέας που το έργο και οι γνώσεις της στον αρχαίο κόσμο όχι μόνο έχουν εκπαιδεύσει αλλά και έχουν εμπνεύσει ένα ευρύ κοινό διεθνώς. Μαζί της η συγγραφέας, σεναριογράφος και ιστορικός Alex von Tunzleman, της οποίας το έργο επικεντρώνεται στη διαπλοκή ιστορικών γεγονότων και ιστορικών προσωπικοτήτων. Τέλος η αρχαιολόγος Έλενα Γιαγκούδη, με τις επιτόπιες έρευνες και εμπειρίες πρόσφερε μια μοναδική οπτική στη συζήτηση.

Στο δεύτερο μέρος, οι παρευρισκόμενοι είχαν το προνόμιο να ακούσουν τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Peter Frankopan, έναν παγκοσμίως γνωστό ιστορικό -του οποίου το έργο έχει αναμορφώσει την κατανόησή μας για πολές φάσεις της παγκόσμιας ιστορίας- σε συζήτηση με τον βιολόγο Δρ. Adam Rutherford. Καθώς ο κόσμος μας αντιμετωπίζει πρωτόγνωρες προκλήσεις  η εξερεύνηση της ιστορικής σχέσης της ανθρωπότητας με τον κόσμο από τον καθηγητή Frankopan προσέφερε αφορμές για επαναξιολόγηση και προβληματισμό μέσα από την οπτική της αναγκαιότητας ενός αλληλένδετου και αρμονικού κόσμου.

 


Επιστροφή
Σχετικά Νέα
<< <
Απρίλιος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Σήμερα, Δευτέρα 29-04-2024
Δεν βρέθηκαν εγγραφές για αυτήν την ημέρα
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας