Νέα & MME

Παρουσίαση βιβλίου "Hellenic Statecraft and the Geopolitics of Difference" των Ά. Παπαδόπουλου και Τ. Πετρίδη

ShareThis
Δημοσίευση: 09-05-2023 02:12 | Προβολές: 564
image

H Έδρα UNESCO του Ιονίου Πανεπιστημίου,  το GEOLab του Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και  Διερμηνείας και η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης  του Ιονίου Πανεπιστημίου οργάνωσαν την Τετάρτη 3-5-23 στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Ιονίου Πανεπιστημίου (Ιωάννου Θεοτόκη 72) στις 19.00 την παρουσίαση του βιβλίου των Άλεξ Παπαδόπουλου και Τριαντάφυλλλου Πετρίδη

Hellenic Statecraft and the Geopolitics of Difference (Η συγκρότηση του ελληνικού κράτους και η γεωπολιτική της διαφοράς), Λονδίνο 2021  

Η παρουσίαση έγινε από τον ένα εκ των συγγραφέων, τον καθηγητή του De Paul Univeristy κ. Άλεξ Παπαδόπουλο, ο οποίος βρίσκεται αυτό το εξάμηνο στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο ως υπότροφος του ιδρύματος Φούλμπράιτ. Προλόγισε ο κάτοχος της έδρας UNESCO του Ιονίου Πανεπιστημίου  και διευθυντής του GEOLab καθηγητής  Σταύρος Κάτσιος. Ακολούθησε συζήτηση.

Το βιβλίο εξετάζει διαφορετικούς ορισμούς του Ελληνισμού κατά τη δημιουργία του ελληνικού κράτους. Οι συγγραφείς μελετούν κριτικά  ιστορικές και γεωπολιτικές προοπτικές συσχετίζοντάς τες με την διαφορετικότητα και τον αποκλεισμό.

Μεταξύ άλλων ερευνάται ο κεντρικός ρόλος της Ελλάδας στο κρατικό σύστημα, την περιφερειακή ασφάλεια και τους εθνικισμούς των Βαλκανίων, της Μαύρης Θάλασσας και της ανατολικής Ευρώπης. Επίσης, μελετώντας την κοινωνική συγκρότηση του ελληνικού κράτους, το βιβλίο συμβάλλει  στην κατανόηση τόσο των παλιότερων όσο και των σημερινών σχεδίων και στρατηγικών σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και τις αντίστοιχες έννοιες της ασφάλειας και της ταυτότητας. Διερευνά επίσης τη σχέση ανάμεσα σε περιθωροποιημένες (subaltern) κοινότητες και την κρατική εξουσία καθώς και την ικανότητα ή την θέληση του κράτους να συζητήσει και να αποδεχθεί διαφορετικές ταυτότητες. Τέλος μελετά το πώς η κρατική πολιτική σε ζητήματα ταυτότητας διαμόρφωσε την περιφερειακή γεωπολιτική στους δύο τελευταίους αιώνες.

Τα κεφάλαια του βιβλίου ρίχνουν φως σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως ο εξελληνισμός της εβραϊκής Θεσσαλονίκης, η δημιουργία από τη Συνθήκη της Λωζάννης της Μουσουλμανικής κοινότητας της δυτικής Θράκης, το ρόλο που έπαιξαν οι εγκαταστάσεις πληθυσμών, ο εξαστισμός, η χάραξη κρατικών συνόρων (bordering-as-statecraft) στην ανατολική Μακεδονία και τη δυτική Θράκη και οι πολιτικές διεργασίες που προηγήθηκαν της ανέγερσης του μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα, το οποίο είναι το πρώτο, από καταβολής ελληνικού κράτους, εκτός δυτικής Θράκης τέμενος που λειτουργεί με κρατική άδεια.

 

 


Επιστροφή
<< <
Απρίλιος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Σήμερα, Δευτέρα 29-04-2024
Δεν βρέθηκαν εγγραφές για αυτήν την ημέρα
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας